Gadeberg
- I. Gadeberg
Personhistorier/beretninger:
Imanuel Gadeberg var med på fodboldholdet, da Vejen i trediverne havde sin storhedstid i første division.
Imanuel Gadeberg havde ishus på Vejen stadion.
I Estrup Skov ved hovedvej 1 var der et lille grønt ishus med Diplom is, som Gadebergs bestyrere i en årrække. Når flaget ved ishuset var oppe stod enten Gadeberg eller fru Gadeberg bag disken. For mange borgere i Vejen var det meget almindeligt med en forårs/sommer/søndagsudflugt på... cykel til Estrup Skov. Biltrafikken på hovedvejen var til at overse, så trafikmæssigt var det ikke farligt at være cyklist på vejen. Man nød en vaffelis med 1 isklump til 50 øre eller med 2 isklumper til 75 øre. Man kunne også købe en rund ispind til 15 øre eller en lidt større is til 50 øre. Efter en hyggestund i selskab med mange andre fra Vejen, cyklede man hjem igen.
Kulturbyen Askov. 1940-1950erne
Askov i 1950. Var en lille by. Hvor stort set alt aktivitet var i gaden, igennem byen.
I begyndelsen af Askov var der en postforretning. Jeg kan ikke finde huset idag. Man kunne aflevere breve og pakker der.
De mest fremtrædende ting jeg altid kan huske var Kirken, Højskolen, og den legendariske boghandel. Som var et utrolig spændende sted at være. Bøger var der så mange af , at de lå stablede både på hylderne og gulvet.Som der står skrevet:
- Niels Pedersen overtager boghandelen i 1939
og i hans tid vokser boghandelen til en af Danmarks største og mest velassorterede.
Boghandelen havde i den tid, en god forretning til Højskolen.
Men den var også kendt ud over Askovs grænser. Da tidligere elevere, huskede den efter de havde været på højskole. Jeg kan nævne to lærer og en elev,som vi alle kender. Men der er mange flere kendte, der har været på Askov Højskole. Politikeren Bertel Haarder var højskolelærer fra 1968-73. Og sangeren Kim Larsen var først elev på Askov Højskole, og blev siden hen lærer der. Skuspillerinden Ghita Nørby har været også været elev, med mange andre kendte.
Der lå mange gårde omkring Askov, jeg vil sætte et par billeder op af dem der var tæt på min hverdag. Gården, der lå på hjørnet af Skibelundsvej, havde i den tid et storkepar på taget. Der var mange marker hvor de kunne finde føden til dem og deres unger.
Når man gik til Kirke fra Vejen, kom man til det gamle asketræ, der står endnu. Og på hjørnet ned til kirken og søen, regerede Købmand Madsens søn, og hans kone, med en købmandsbutik. Når man drejede ned til søen. Lå der en hvid gård, og store træer rammede stien ind der. Jeg synes der var mere grønt i den tid. Men det er måske mig der gerne vil tro det.
Når vi havde været i Kirke, gik vi ned mod Grøntvangskoven. Vi kom forbi præsteboligen, og en gård for enden af stien. Dengang var der kun marker i det område. Præsterne, var i begyndelsen Dons Christensen og senere Helge Skov, de blev begge biskopper i Ribe. Jeg er blevet konfirmeret af Helge Skov.
Min familie gik lange ture i den tid. Og det var tit vi cyklede til Askov og satte os ved søen, og spiste en is, som vi hentede i bagerbutikken. Bageren hed Jessen. Jeg fik en gang imellem lov til at komme med Kirketjeneren ind og ringe med kirkeklokken. Det var meget spændende, at hive i det store tov, for at få kirkeklokken til at ringe helt rigtigt.
Vi gik mere i gamle dage, eller cyklede ture. Mine forældre og jeg gik mange gange Søndagsture, fra Askovvej til Askov og Skibelund, og tilbage til Vejen af den gamle hovedvej.
Eller turen til Askov og til højre ved gartneriet dengang, udad maltvej, og ned til Estrup skov, hvor vi kom over broen ned til det lille stråtækte hus, der ligger der endnu, og videre ned ad Vestermarks vej.
Seneste kommentarer
Min kæreste er fra Vejen, så jeg har søgt på Vejens historie og faldt over denne hjemmeside.
Jeg har fået opgaven at videresælge en del af Karl Knudsens bryllupsgave, bord og stole. Verden er lille .
hej, jeg voksede op i Vejen i 1980'erne og var der i 1990'erne. Jeg har skevet mine minder på min egen hjemmeside om Ribe, som i dag er min by....
Vil I have artiklen? http://ribe.nu/?p=15570
Min farmor og farfar Grete og Johs. Lambæk gjorde gennem en lang årrække rent på stationen hver morgen fra kl. ca 04.00.Inden da var min farfar fiskemand, kørte med hest og isvogn rundt og solgte fisk
Som født i Vejen glæder jeg mig meget over dine mange fine billeder og tekster.Jeg er fra 1938 og flyttede fra byen i 1957