Min barndom i Vejen
Endnu engang har jeg haft glæde af Arne Holm Petersen. Jeg har fået disse to billeder af den todelte butik på Vejenvej i Askov. Hvor der var vin og tobak i den ene side, og frisør i den anden. Tak til dig Arne.
Arne var lærer på Skibelund efterskole fra 1966 til 1994, hvor han gik på efterløn som 62 årig. Idag er han 86 år. og holder foredrag om Askov.
I min søgen efter post afleverings stedet, der har ligget flere steder i Askov. Har jeg fundet ud af at det lå her på Vejenvej, nummer 49, i 1948, og nogle år frem. Jeg mener det var røde mursten dengang. Når vi gik en tur til Askov, havde jeg i 7 års alderen skrevet et brev, til mig selv,og postet det i Askov. Og som dagen efter blev afleveret af posten, i Vejen. Jeg mener at et frimærke kostede 35 øre dengang. Med Kong Frederik og dronning Ingrid på.
Det var Jens Arnum der udbyggede
boghandelen, med den høje tilbygning ud mod vejen. Efter Jens Arnums død videreførte hans kone Margrethe Arnum forretningen til 1939.
En dag, først
i oktober 1902, steg jeg ud på Vejen Station (3). En trist og kedelig bygning. Jeg så mig om og spurgte stationsforstanderen, det må have været forstander Vad: "Hvordan kommer man til Askov"? Ja, her bruger vi apostlenes heste, sagde
han, drej blot til højre en gang, så er De i Askov. I Søndergade gik en mand og skrabede pløren ind til siden. Lygterne, som lige var tændt, gav ikke megen lys. Turen til Askov forekom mig lang, og ved indgangen til Askov stillede
jeg kufferten og hvilede mig. En cyklist kørte op ved siden af mig og sagde: "Hvor skal du hen, lille søn"? Da jeg sagde, at det var boghandleren, jeg søgte, sagde han, kom du med mig, så skal jeg vise dig, hvor
han bor. Det blev en festlig indledning til min nye plads. Det viste sig at være "lille Nis", hvem husker ikke ham. I halvtredssindstyve år var han bud mellem Askov, Vejen og Kolding. Nis kunne man betro, hvad det skulle være.
Jeg kendte Nis og hans søster meget godt. Det var nogle rigtige flinke mennesker. De boede i dette hus, Solvang, til deres død.
Dengang var der utroligt meget sne, om vinteren. Nis fortalte os at en vinteraften, da han havde været i Vejen, og skulle til Askov, blev han så træt, at han lagde sig i en snedrive, for at hvile lidt. Det endte med at han faldt i søvn. Og hvis der ikke var kommet en fra Askov, var han sikkert sovet ind i døden. Men han kom op i en kane med heste, og slap ud af snemasserne på den måde. Og med livet i behold.
Ja, dengang i begyndelsen af fyrrene, var der ikke lys på vejen til Askov. Heller ikke fra Malt til Brørup.
Hans Bruun Møller, kom til den gamle banegård, da han kom til Vejen. Der var den banegård som vi kender, ikke bygget. Han må være kommet i lære i Askov boghandel, dengang .
Nummer tre hus fra højre er Askov Boghandel. Det var utrolig dejligt at komme derind. Der var bøger på hylder og stabler af bøger på gulvet. Boghandleren viste lige præcis hvor en titel på en bog skulle findes. Ellers fik man lov til selv at lede. Huset med flaget, var en kafferesturant, som jeg var inde flere gange,for at få en kande kaffe. Huset ved siden af Boghandleren, havde en frisør i mange år. Nu har jeg hørt at det er blevet nedrevet.
Jessens bagerbutik.
Billedet er venligst blevet fotograferet af en Askov borger. Den lille hvide bygning, over på den anden side af søen, er butikken. Ved siden af til venstre er Brugsforeningen. Da den blev lukket, kom der Askov kundstsmedie i butikken.
Den hvide gård, i venstre side er sådan jeg kender vejen ned til kirken. Da jeg som helt lille, kom der.
Billedet er malet af Troels Trier (1879-1962). Der opholdt sig meget ved Askov. Og i følge Folkebladet hænger der mange malerier af ham, i Askov og omegn.
Højskoleforstandere. 1865 – 1906 Ludvig Schrøder. 1906 – 1928 Jacob Appel. 1928 – 1953 J. Th. Arnfred. 1953 – 1968 Knud Hansen. 1968 – 1970 H.
Billedet af Møllen. Står Prof.Poul la Cour. Da den brændte, kunne man i 1950erne komme op til deres ovn, som brændte ler i mange år. Min fætter lavede mange ting i ler, omkring 1953, som vi kørte op med, til glassurbrænding.
Jacob og Ingeborg Appel, var et af de første forstanderpar, på Askov Højskole. De boede i et hus der lå op til Skibelund. Efter dem kom J. Th. Anfred, og hans kone. Vi boede på Askovvej, og så Anfred komme gående ned mod Vejen by flere gange om ugen. Da var han 91 år. Han og hans kone havde en fast siddeplads i Askov kirke. Det viste alle eleverne på skolen.
I slutfyrrene og halvtresserne, når et hold elever var færdige på Askov Højskole, og skulle med toget fra Vejen, kom de i en stor gruppe, gående ned til Vejen togstation, hvor de sang de danske sange.
Her J. Th. Arnfred. 1953
Askov Boghandel. En utrolig boghandel. Hvor der lå bøger på gulvene i stabler. Som man kan se var gulvet af træ. Der er mega mange fra højskolen, der har været i den butik. Egentlig en skam som så meget andet, at byen ikke tog den til sig, som kulturarv.
Det er bruun Møller, senior på det øverste billede. som havde boghandelen i Vejen.
Kaj Andersen og Anna Grete Hyttel 1990 (foto: Poul Anker Nielsen)
15.10.1996 ny boghandel: Askov Boghandel & Antikvariat v/Frits A. Kjær med Anna Grete Hyttel som daglig leder.
Arne Holm Pedersen.
Askov.
Hej Johs.
Hermed får du mit billede af vaskeriet, som jeg fotograferede i 1966. Det er det eneste billede, jeg har fundet af virksomheden. Igen fotograferede jeg vaskeriet, da det blev brudt ned for nogle år siden.
Med venlig hilsen. Arne
Ved Møllevej 12 i Askov, startede Askov Andels vaskeri op. Cirka i 1912. I starten hængte man lagnerne til tørre, på tørresnorene, udenfor. Man vaskede også for private.
I dag ligger det som en tomt, som en forurenet grund, da der er chlorerede opløsningsmidler på det tidligere renseri.
Siden flyttede man vaskeriet til de tomme bygninger i Vestergade i Vejen, hvor der havde været Alfa Margarinefabrik.
I dag 2018 er der mange ansatte, på vaskeriet.
Indkørslen til Andelsvaskeriet, er idag en gade. Søndervangsvej.
Købmand Olesen havde i en årerække købmandsbutikken over for Malt kirke, på hjørnet til Ladelund og Brørup.
Og Købmand Mørk havde butikken i Maltbæk ved siden af mejeriet i 1950erne med sin kone . Da han sluttede, i starten af 1960erne blev han ansat i pakke afdelingen på Phønix. Hvor det var Gudmunsen og Mørk der ordnede alle ind og udgående pakker.
Seneste kommentarer
14.11 | 08:33
Min kæreste er fra Vejen, så jeg har søgt på Vejens historie og faldt over denne hjemmeside.
Jeg har fået opgaven at videresælge en del af Karl Knudsens bryllupsgave, bord og stole. Verden er lille .
07.08 | 18:32
hej, jeg voksede op i Vejen i 1980'erne og var der i 1990'erne. Jeg har skevet mine minder på min egen hjemmeside om Ribe, som i dag er min by....
Vil I have artiklen? http://ribe.nu/?p=15570
20.07 | 18:33
Min farmor og farfar Grete og Johs. Lambæk gjorde gennem en lang årrække rent på stationen hver morgen fra kl. ca 04.00.Inden da var min farfar fiskemand, kørte med hest og isvogn rundt og solgte fisk
22.04 | 11:09
Som født i Vejen glæder jeg mig meget over dine mange fine billeder og tekster.Jeg er fra 1938 og flyttede fra byen i 1957