https://www.youtube.com/watch?v=uyRWMZ7iNOU
Dengang der var sne til . 1940-1950.
49 sekunder inde i videoen er skøjtebanen ved Koldingvej.
Snerydning, Dambrug, Materielplads, Vesterled, Knagmøllen, Vejtromle, Skøjtebanen, Andst(?), Anlægget, Vejen garden, Troldespringvandet, Plejehjemmet,Frederik den syvendes vej, gåtur med tam hane, Rådhuset, Nørregade
Vejen, netop nu.
- I helt gamle dage, gik skoven fra Jættehøj til præsteskoven, ved siden af Grøntvang skov. Det var præsten der skulle forvalte den store skov.
Men for at forholde os til 1950erne og fremefter, var Jættehøj en utrolig tæt og grøn nåleskov. Der kom efterhånden nogle få huse, hvor min onkel, Harry Rasmussen og tante Elly boede ned til Vejen Å. Min onkel arbejdede i mange år, for Vognmand Villy Nielsen. Jeg kan huske da jeg skulle besøge dem, var jeg lidt beklemt der i 7 års alderen. Da man ikke kunne se huset, før man stod ved det, så tæt var skoven på det tidspunkt. Om vinteren ,hvor der var meget sne dengang, så det utroligt smukt ud på Jættehøj. Dengang var der utrolig mange fisk i åen, mange ål og store ørreder. I dag er der ikke en fisk i Vejen å. Jeg ved ikke hvorfor. Jeg ved heller ikke om hvis man satte yngel ud der, om det vil blive det samme igen. Blomsterhandler Bjørn Harboe, var venner med min onkel og tante, og kom tit i den tid, og røgede både ål og ørreder. Bjørn Harboe og hans kone, der havde blomsterforretningen ved siden af Vejen kirke, kan jeg ikke finde spor om, i Vejen Mini bys gode billede arkiv. Jeg kunne ikke huske at der lå en blomsterforretning lige der. Men det gjorde der. Jeg synes det vil være spændende når de små droner er tilgængelige, også prismæssigt. Det er helt anderledes når man ser tingene, lidt fra oven.
Efterskrift.
Vejen til 2018.
Man kan sige at meget er forandret fra 1946, til i dag, 2018.
Vi har været igennem mange forandringer i kultur og tekniske vidundere, siden krigen sluttede i 1946.
I de 72 år der er gået, er vi gået fra at være et landbrugsland med megen natur, til et højt teknologisk samfund. Hvor meget land er blevet til byer.
I 1960erne, startede det hele med ungdomsoprøret. De autoriteter man havde, blev nedbrudt, og er helt forsvundet. Posen blev rystet så kraftigt, at man sætter spørgsmålstegn ved alt. Kongehus, politikere, præster og lærer, har ikke den respekt mere, som man tog for en naturlig ting i 1940erne.
Op til 1960, var der meget tilbage af mit barndoms, Vejen.
Jeg kendte utrolig mange mennesker i 1950erne. Både handlende, og dem jeg mødte på gaden. På Askovvej, hvor jeg voksede op, var jeg i snak med alle i gaden. Jeg mener at Vejen i 1960erne forandrede sig meget.
Der startede den nye tid med mange tiltag.
Der var nedbrydningen af Jernbanegade, år 1969.
Der var nedbrydningen af den gamle brugsforening 1967.Hvor Phønix tagpap fabrikken byggede en ny kontorbygning, i samme stil som brugsen.
Der kom en forlængelse af gaderne, Fuglesangs alle, og Torps alle.
Man flyttede fra kommunekontoret ved troldespringvandet, til et nyt rådhus på Torvet i Vejen. Cirka 1969.
Så ombyggede man min barndoms biograf i 1975. Som jeg synes var en unødvendig udgift. Biografen var god som den var.
I 1969 fik præsten en ny præstebolig, kaldet præstegården, som i bund og grund var et almindelig parcelhus.
Der blev bygget en ny skole i stedet for By skolen, Østerbyskolen.
Og der blev bygget en rutebilstation, som efter en kort årerække blev skrottet.
Og der blev med hård hånd, raget en masse butikker ned i Sønder og Nørregade. Som i dag ligger med ny opbyggede bygninger uden sans for helhedsudtrykket i hovedgaden. Som ar i hovedgaden. Butikkerne der havde undgået bulldosernes hærgen, fik nye facader i forskellige farver og udformninger, så det står og stritter til alle sider.
Svømmebadet i Danmarksgade, blev lukket. Og Knudepunktet blev bygget der, i stedet for. For de ældre, der med årene, bliver yngre.
Mejeriet lukkede og Vandværket ligeledes. Grønvang stod og forfaldt. Og blev revet ned. Og bygget op i samme stil. Dog uden den gamle bygnings aura.
I gennem mine 72 år har Troldespringvandet, måtte stå for skud, hver gang man taler om kulturen i Vejen. Nu er Troldenavnet begyndt at lyde lidt hult, efter at man bruger det i alle mulige og umulige sammenhæng.
Nu hedder Det gamle anlæg ikke anlægget mere, nu hedder det Troldeparken, med de syngende sten.
Ja, så har man jo også Vejen museum der også har måtte stå for skud, når talen kommer ind på kunst. Der må være noget andet at gå op i, før det bliver for meget selvsving i Vejen.
Kommunalreformen i 2007. Den 1. januar 2007 trådte kommunalreformen i kraft. Det betød markante ændringer for den organisatoriske struktur og opgavefordelingen i den offentlige sektor i Danmark. 271 kommuner blev til 98 store kommuner, og 14 amter blev nedlagt og i stedet blev der skabt fem regioner.
De kommunale politikere er med kommunalreformen, kommet længere væk fra deres vælgere.I 1950erne, kendte jeg flere af politikerne i Vejen kommune, jeg så dem i bybilledet, og kan i dag navne på flere af dem.
I dag kender jeg ingen af politikerne i Vejen kommune.
Man kunne lege en lille leg hen over middagsbordet. Hvem kender navnene på flest af kommunens politikere.
Johs 2018
Seneste kommentarer
Min kæreste er fra Vejen, så jeg har søgt på Vejens historie og faldt over denne hjemmeside.
Jeg har fået opgaven at videresælge en del af Karl Knudsens bryllupsgave, bord og stole. Verden er lille .
hej, jeg voksede op i Vejen i 1980'erne og var der i 1990'erne. Jeg har skevet mine minder på min egen hjemmeside om Ribe, som i dag er min by....
Vil I have artiklen? http://ribe.nu/?p=15570
Min farmor og farfar Grete og Johs. Lambæk gjorde gennem en lang årrække rent på stationen hver morgen fra kl. ca 04.00.Inden da var min farfar fiskemand, kørte med hest og isvogn rundt og solgte fisk
Som født i Vejen glæder jeg mig meget over dine mange fine billeder og tekster.Jeg er fra 1938 og flyttede fra byen i 1957